Edzői beszámoló

2007 nyarán a Dusnok KSE labdarúgója voltam,amikor az akkor felnőtt edzőként és sportelnökként tevékenykedő Báló József barátom és csapattársam felkért az ifjúsági gárda irányítására. Őszintén szólva csak hosszas gondolkodás után mondtam igent, mivel egy szétszórt és motiválatlan ifi állt  rendelkezésünkre. A legnagyobb gondot mégis az jelentette,hogy nem egy alkalommal  csupán 8-9 srác jelent meg a bajnoki mérkőzéseken olyan felállással,hogy mindenki ott játszott ahol kedve volt és az védett aki éppen nem félt a labdától. Rendre sok gólos vereséggel,szomorúan hagyták el a pályát.. Nem volt mit tenni „embervadászatba”kezdtem. Kapust a strandról,csatárt és más játékost pedig vidékről igazoltunk. Nem volt egyszerű de belevágtunk!A csapat még az ifjúságiak között is fiatalnak számított,első évben” túlkorosunk”sem volt.A hetek múlásával ahogyan  nőtt az edzések száma úgy nőtt a játékosoké is.Visszatértek azok az emberkék akik korábban is fociztak de a sok kudarcélmény miatt inkább elkerülték a pályát.Hosszú időnek kellett eltelnie mire mindenkinek meglett a saját posztja,már csak bátorság kellett a sokszor egy fejjel magasabb,erősebb ellenféllel szemben.Sajnos az első évünk nem úgy alakult ahogyan szerettük volna, néhány meccs kicsúszott a kezünk közül így nem értük el a célul kitűzött 8.helyezést,utolsó előttiek lettünk.Voltak azonban bíztató jelek is. Nőtt a szerzett gólok száma, akadt néhány győzelem és igen értékes döntetlen például az akkor igen erős Kiskunhalas ellen.

A második évben már egészen más lett a helyzet. A fiúk nőttek, teljesítményeik a felméréseken rengeteget javultak,megtanultunk passzolni,többet futni és kapust is sikerült igazolni.A sikeresség érdekében egyéni teljesítményversenyt hirdettem a „legjobb öt játékos” címért rendes év végi díjazással-persze csak házon belül- plusz jutalmat a legtöbb gólt szerző támadónak és a dobogós helyezésért egy edzőtáborozást a szelídi tó mellett az egész csapatnak valamint a nehéznek ígérkező mérkőzéseken elért győzelemért 1-1 vacsora dukált.Természetesen a kapusnak is járt a jutalom amennyiben nem kapott gólt.Az eredmény nem maradt el!Hazahoztunk egy bronzérmet a megyei első osztályból és egy aranyérmet a megyei ifjúsági teremlabdarúgó tornáról,ráadásul tőlünk került ki a gólkirály is Bolvári Zoltán személyében  aki 33 találatával nyerte el a címet.Sajnos az eredménynek a sokak által méltán ismert és elismert Báló Józsi már nem örülhetett mivel súlyos betegsége elragadta tőlünk. Hiánya hatalmas űrt és számunkra eddig ismeretlen megoldandó feladatokat jelentett, hiszen Ő addig minden gondot magára vállalt.(A problémákat tetézte a felnőtt csapatunk szerencsétlen szereplése is, ami kihatással volt az egész DKSE-re.Igazolásaink nem sikerültek jól, sok volt a gond és kevés az eredmény. Sérülések, fegyelmezetlenségek, játékvezetői tévedések, anyagi és egyéni okok miatt már ekkor létszámhiánnyal küszködtünk melyet a fiataljainkkal pótoltunk nem sok sikerrel.)

A 2009-2010-es szezonra már egyértelmű céllal kezdtük meg a felkészülést,meg kell szerezni az aranyérmet a nagypályás bajnokságban!Bizony nagyon hosszú év volt.A fiúk ahogy nőttek –Kertész mester egyszer tréfásan meg is kérdezte Kunszálláson,hogy ugyan mivel etetem őket- úgy jöttek a hétvégi diszkós kimaradások ami meglátszódott néhányuk teljesítményén,gondolom ez a többi egyesületnél sem volt másképp ahogyan erről az ellenfelek vezetőivel néhányszor beszéltünk is.A csapatösszeállítási gondjainkat tovább fokozta a felnőtt gárdát súlytó, általam még sohasem látott sérülési hullám, hiszen négy játékosunk került műtőasztalra, míg másoknak magánéletükben adódtak problémái melynek következményeként 2010 tavaszán végig 2-5,az ifiben meghatározó fiatal szerepelt a nagycsapatban.A hiányzókat az addig csereként szereplő játékosokkal pótoltuk szerencsére sikerrel, bár szinte vért izzadva.Aztán végre megszületett a várva várt eredmény miután sikerült idegenben is legyőzni a nagy ellenfelet, a Kiskőrös csapatát, már csak 3 pontot kellett szereznünk a hátralevő négy fordulóban, ami meg is valósult.

Dusnok 25 év elteltével újra ifjúsági aranyéremnek örülhetett, és a gólkirályi címet is újra Bolvári Zoltán érdemelte ki ezúttal 46 találattal. A megyei teremtornán ezúttal 2. helyezést értünk el.Mindenképpen meg kell említenem a kiemelkedő teljesítményt nyújtó játékosok neveit akik nélkül a kitűzött célt nem értük volna el!Bolvári Dávid, Bolvári Zoltán, Droblyen Tamás, Eckhardt Attila, Jagicza József, Kristály Dániel, Tóth Dániel, Tóth László.Ők az utóbbi két évben jól szerepeltek, természetesen csapattársaik is nagyon kellettek a sikerekhez csak ők hullámzóbb teljesítményt nyújtottak.

Tudni kell azt is, hogy a DKSE vezetése támogatta erőfeszítéseinket és a legfontosabb mérkőzésünkön minden ifi játékost a rendelkezésemre bocsátott, függetlenül a felnőtt csapat létszámától!

Dusnok a következő évben a megyei II.osztályban folytatja a szereplését egy megfiatalodott felnőtt és egy szintén fiatal ifi kerettel.

Végezetül annyit üzennék minden ifjú titánnak,hogy tartsanak össze, egymásért focizzanak ne önmaguknak, valamint fogadják meg az edzőik tanácsait mert ők értük és nem miattuk teszik a dolgukat! Aki jó játékosnak képzeli magát az téved, mert az igazi foci nem itt kezdődik, ezen a szinten mi csak labdarúgók vagyunk!

Minden csapatnak és játékosnak sportsikerekben gazdag évet, eredményes szereplést kívánok magam és a DKSE nevében!

 

 

 

                                                                                       Sáfrán Ferenc

© 2012 Minden jog fenntartva.

Készíts ingyenes honlapotWebnode